Bij een scheiding is meestal sprake van een gemeenschappelijke inboedel, tenzij jullie dit uitgesloten hebben in huwelijkse voorwaarden. Deze gemeenschappelijke inboedel moet verdeeld worden. Onder inboedel wordt verstaan: alle spullen die onderdeel zijn van de woninginrichting. Deze inboedel verdelen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe pak je dit aan bij de scheiding?
Begin met vast stellen welke goederen bij de inboedel horen. Het gaat hierbij om alle spullen die staan, liggen of hangen in de gezamenlijke woning. Hierbij hoort ook de schuur of de garage en de goederen die daarin staan, liggen of hangen. Uitgesloten van inboedel zijn kledingstukken. Inboedel is niet hetzelfde als opstal. Bij opstal moet gedacht worden aan goederen die vastzitten aan de woning.
Een inboedellijst maakt voor iedereen overzichtelijk welke goederen tot de inboedel behoren en welke dus verdeeld moeten worden. Afhankelijk van welk huwelijksregime van toepassing is (gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden) kunnen bepaalde goederen uitgesloten zijn van verdeling. Goederen die voor het huwelijk al van een van jullie was kan aan die persoon toebedeelt worden. De goederen die van de gemeenschap zijn moeten onder jullie verdeeld worden.
Dit kan lastig zijn omdat jullie beide wellicht hetzelfde goed toebedeelt willen krijgen. Het is dan makkelijker als jullie beide, afzonderlijk van elkaar, een lijst maken van goederen die jullie wensen te krijgen. Met beide lijsten kan dan gewerkt worden naar een verdeling waarbij iedereen wat geeft en wat krijgt.
Wanneer jullie niet onderling verdelen, maar de inboedel bij een van de partners achterblijft, moet er een compensatie tegenover staan. Hoe hoog die compensatie is, is afhankelijk van de soort goederen en de staat van de goederen. Hierbij kunnen jullie er voor kiezen een taxateur in te schakelen om de waarde van de goederen vast te laten stellen.
Wanneer een van jullie verhuist en de ander blijft in de echtelijke woning achter, maakt degene die verhuist meer kosten dan degene die in de echtelijke woning achterblijft. Denk aan kosten van de verhuizing zelf, schilderkosten enzovoorts. Hierin kunnen jullie elkaar ook tegemoet komen. Jullie kunnen een verhuisvergoeding afspreken. Wanneer hiervoor niet de financiële middelen aanwezig zijn, kunnen jullie ook afspreken elkaar te helpen bij de verhuizing.
De waardebepaling is het lastigste punt bij verdeling van de inboedel. De goederen zijn namelijk meestal al enige tijd gebruikt. Bij het bepalen van de waarde kan uitgegaan worden van de nieuwprijs of van een tweedehands prijs. Dit is gemakkelijk vast te stellen met bonnen van aanschaf voor de nieuwprijs, of vergelijkbare goederen via een verkoopsite bij voor een tweedehandsprijs.
De verdeling is complex. Het is daarom aan te raden hierbij hulp in te schakelen en jezelf te laten adviseren. Molenschot Mediation kan hierbij ondersteuning aanbieden. Neem vrijblijvend contact op om te kijken naar de mogelijkheden.
“Wij helpen scheidende partners zodat ze zelf in staat zijn om te komen tot de best mogelijke en toekomstgerichte oplossingen voor hun vraagstukken rondom hun scheiding.”