Molenschot & Hermans logo
Logo MH Scheiden

MEDIATION ALS BEROEP

4 december 2023

''Vaak krijg ik de vraag wat ik als scheidingsspecialist, mediator, precies doe en waarom ik hiervoor gekozen heb.'' Melissa Molenschot

Men heeft vaak het idee dat ik als mediator dagelijks te maken heb met klanten die niet goed meer met elkaar om kunnen gaan. Klanten die constant ruzie maken en dat ik hier de gehele tijd tussenin zit. Uiteraard komt dit wel eens voor bij het beroep mediation, omdat het toch een emotionele periode is en vanuit die emoties wordt dan door partijen gereageerd. Toch gebeurt er meer moois aan tafel. Je ziet partijen voornamelijk samen zoeken naar een toekomst waar beide partijen tevreden mee is. Partijen sluiten samen een periode af.

SCHEIDING

Scheiden gaat om rouwen en afscheid nemen. Rouwen omdat je je maatje, je partner verloren bent in zekere zin en je huwelijk gestrand is. Daarnaast afscheid nemen van het leven zoals dit jaren was, samen een gezin. Het gaat er ook om dat partijen individueel zoeken naar ''hoe nu verder''. Het leven na een scheiding gaat er heel anders uit zien. Partijen moeten hierin hun draai vinden, na de scheiding moet je jezelf opnieuw vinden.

De balans tussen gedachten en gevoelens. 

MEDIATION

Tijdens de gesprekken van het mediationproces is er voldoende ruimte om te spreken over emoties die bij de scheiding komen kijken. Spreken over het rouwproces van de scheiding. Mogelijk heeft de een hier meer behoefte aan dan de ander, hier is ook ruimte voor. Ieder gaat op zijn eigen manier met een scheiding om. Mijn functie als mediator is een gespreksbegeleider zijn in het scheidingsproces. Partijen bepalen zelf de inhoud van de gesprekken, het is hun scheiding, zij blijven de baas. Mijn taak is dit in goede banen lijden. 

Ik begeleid partijen gedurende het proces van A tot Z. Er komt altijd veel op mensen af wanneer zij besluiten te gaan scheiden. Duidelijkheid is wat partijen wensen. Zij weten graag wat er gaat gebeuren. Hoe het gaat zijn op gebied van financiën, huisvestiging, gezag en omgang? Partijen willen hierbij vooral de kinderen op de voorgrond zetten. De kinderen mogen niet uit het oog verloren worden. Het is een ingewikkelde en moeilijke periode zo een scheiding, hierbij is hulp en ondersteuning altijd welkom en dat is mijn rol.

Samen met partijen worden gesprekken gevoerd over alle aspecten van de scheiding: de woning, verzekeringen, vermogens, pensioenen, alimentatie, de kinderen en noem zo maar op. Wanneer de kinderen minderjarig zijn wordt hier vooral veel aandacht aan besteed. Minderjarige kinderen worden daar waar mogelijk in de scheidingsprocedure betrokken. Partijen blijven na de scheiding samen ouders, dit moet allemaal goed vastliggen.

MEDIATION VS. ADVOCAAT

Als mediator ben ik onpartijdig en onafhankelijk in mijn optreden in het belang van beide partijen. Dit wijkt af van de advocaat die vaak enkel in het belang van een van de partijen optreedt. Mij maakt het daarnaast niet uit wat er afgesproken wordt, zolang dit maar realistisch is en valt binnen de regels van de wet. Uiteraard zet ik alleen op papier hetgeen dat door beide partijen goedgekeurd wordt. Uiteindelijk moeten partijen samen beslissen hoe ze de scheiding geregeld willen hebben en moeten zij ook beide op de hoogte zijn van de gevolgen van bepaalde beslissingen. Er is één gezamenlijk belang en daar luister ik naar als mediator. Tevens niet onbelangrijk is dat de kosten voor een scheiding middels een mediator gemiddeld lager liggen dan wanneer u besluit te scheiden via een advocaat en de scheidingsprocedure is vaker ook korter dan een scheiding via de advocaat.

DANKBAARHEID

Zelf vind ik mediation een dankbaar beroep. Ik kan partijen begeleiden in wat een van de moeilijkere periodes van hun leven kan zijn. Door als onafhankelijke en neutrale derde partij betrokken te zijn, kan ik ervoor zorgen dat de communicatie op de juiste manier verloopt. De belangen van beide partijen worden gehoord. Partijen blijven baas over hun eigen scheiding. Voor mij is een scheidingstraject geslaagd wanneer partijen officieel gescheiden zijn en in staat zijn samen verder te gaan, maar dan alleen. De begeleiding die ik kan bieden, het traject en de groei die ik bij mensen zie tijdens een scheiding, dat is waarom ik scheidingspecialist/mediator ben geworden.

“Wij helpen scheidende partners zodat ze zelf in staat zijn om te komen tot de best mogelijke en toekomstgerichte oplossingen voor hun vraagstukken rondom hun scheiding.”