SCHEIDEN, WAT NU?

5 februari 2024

De knoop is doorgehakt, jullie willen de scheiding in gang zetten. Ongeacht wie het besluit heeft genomen, wat moet je regelen voor de scheiding? Internet bevat té veel informatie over de scheidingsprocedure, dus daarop zoeken is zoeken naar een spelt in een hooiberg. Wat is nu precies de eerste stap voor wanneer je wil scheiden? 

WAAR TE BEGINNEN?

Allereerst is het belangrijk dat jullie beide op de hoogte zijn van het genomen besluit over de echtscheiding. Een scheidingsmelding is de mededeling van de ene naar de andere partner dat deze wil scheiden, deze scheidingsmelding is niet te mijden. Belangrijk is om de scheidingsmelding transparant, eerlijk en duidelijk over te brengen. Maak de situatie niet onzekerder of onduidelijker dan dat deze al is. Communicatie is hierbij heel belangrijk. 

KINDEREN

Daarna is het belangrijk de kinderen op de hoogte te stellen van het genomen besluit om te gaan scheiden. Probeer hierin duidelijk te maken dat papa en mama niet meer samen zijn. Maak duidelijk dat jullie beide wel evenveel van de kinderen blijven houden ook al zijn jullie niet meer samen. Druk ze vooral op het hart dat de kinderen absoluut niet de reden zijn waarom papa en mama gaan scheiden, want dit is een van de dingen die kinderen vaak wel denken. Wanneer je de boodschap van de scheiding over gaat brengen, doe dit dan samen en denk vooraf goed na over hoe jullie het willen vertellen. Blijf hierbij één front en ga elkaar niet tegenspreken. Het is beter voor de kinderen wanneer zij geloven dat het besluit door jullie beide genomen is, ook al is dit wellicht niet het geval. Wanneer een van jullie laat doorschijnen dat het besluit van de andere partner komt, dan kan dit bij de kinderen een negatief beeld vormen over ”de ouder die het gezin uit elkaar haalt”.

De scheiding zal van impact zijn op het leven van de kinderen, daarom moet je ze altijd vooraan plaatsen. Geef de kinderen daarom ook de ruimte om te spreken, zowel over jou als over je aanstaande ex-partner. 

Scheiden doe je samen

ADVOCAAT OF MEDIATOR?

Vervolgens is het de vraag of je wilt scheiden met de hulp van een advocaat of van een mediator. Loopt het contact nog goed tussen jullie en zijn er geen constante discussies, dan kun je er voor kiezen om te scheiden met de hulp van een mediator. Samen met de mediator nemen jullie alle aspecten en alle elementen van de scheiding door. Zo hoef je zelf niet na te denken over alle verschillende dingen die je moet regelen, want dit ga je met de mediator doen. Stap voor stap wordt je er doorheen geholpen. Jullie geven beide aan hoe jullie alles geregeld willen hebben en uiteindelijk wordt er samen met de mediator een overeenstemming gezocht. Alles wordt vastgelegd in het convenant en in het ouderschapsplan. Deze documenten worden vervolgens door jullie getekend en ingediend bij de advocaat. En de advocaat stuurt het naar de Rechtbank voor de officiële beschikking waarna deze wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Plan gratis kennismakingsgesprekken in om een beeld te krijgen van de expertise die een mediator heeft. Krijg een indruk van wat de mediator voor je kan doen. Kies wel voor een mediator die gespecialiseerd is in scheidingen. Voel je je hier prettig bij de persoon, dan kan je het proces in gang zetten. Dat het goed voelt is wel van belang, omdat je veel moet bespreken met deze persoon en dit is enkel makkelijk te doen wanneer je er een prettig gevoel bij hebt.

EXTERNE HULP

Wij hebben een breed netwerk. Zo kunnen wij ook zorgen voor de juiste externe hulp wanneer we er met zijn drieën niet uitkomen. Denk aan een hypotheekadviseur voor de opties met betrekking tot de huidige en toekomstige woning, een therapeut voor wanneer de communicatie niet prettig verloopt en uiteraard een advocaat voor het indienen van de stukken bij de Rechtbank.


Warning: Undefined array key -1 in /projects/mhscheide_0c/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 9

“Wij helpen scheidende partners zodat ze zelf in staat zijn om te komen tot de best mogelijke en toekomstgerichte oplossingen voor hun vraagstukken rondom hun scheiding.”

CONTACTGEGEVENS 

Telefoonnummers
076 - 220 10 72 
06 – 21 40 12 13 
06 – 23 52 65 68

E-mail
info@mhscheiden.nl  

Wij werken in Breda, Raamsdonksveer, Zevenbergen, Tilburg, Goirle, Gilze en Rijen, Eindhoven, Gorichem en omstreken.
BEREIKBAARHEID 

Telefonisch: Ma t/m do: 09:00 – 21:00 uur
Vr: 09:00 – 17:00 uur 

BEDRIJFSGEGEVENS 

KvK nummer: 81877811
KvK nummer: 84940980 
MfN registratie: M15389
Copyright © 2024 Realisatie door
Getbright