Molenschot & Hermans logo
Logo MH Scheiden

VILLA PINEDO

3 juli 2023

Ben je gescheiden, dan bestaat er een kans dat je Villa Pinedo al kent. Voor hen die niet weten wat Villa Pinedo is, een korte uitleg!

STICHTING VILLA PINEDO

Villa Pinedo is opgericht door Marsha Pinedo in het jaar 2011. Marsha Pinedo geloofde in een wereld waarin kinderen niet emotioneel belast worden met de scheiding van hun ouders. Dat kinderen ondanks de scheiding kinderen kunnen blijven. Waarbij de ouders na een scheiding verbonden blijven met elkaar en elkaar met respect blijven behandelen. Het doel is dan ook een community op richten die een veilige plek creëert voor kinderen van gescheiden ouders. Om hierdoor met elkaar in contact te komen. Dit wordt op verschillende manieren bewerkstelligd. 

AANBOD VILLA PINEDO

De stichting heeft verschillende brieven geschreven. Het bekendste voorbeeld is de brief ”aan alle gescheiden ouders van Nederland”, maar zo kennen we ook de brief ”aan alle kinderen van gescheiden ouders”. De eerstgenoemde brief verteld de ouders die gescheiden zijn hoe ze om moeten gaan met de kinderen. De brief verteld dat wij kinderen graag betrokken willen worden bij de scheiding, dat we niet graag buitengesloten worden. De laatst genoemde brief geeft juist aan bij de kinderen dat wij niet overal verantwoordelijk zijn. Wij hoeven niet voor onze ouders te zorgen. Zij horen voor ons te zorgen. Het zijn hele mooie brieven, geschreven door de vrijwilligers, die een mooie kijk geven vanuit een ander perspectief. 

Het logo van Villa Pinedo
Het nieuwste logo van de stichting

Ten tweede kennen we een online forum. Op dit forum kunnen kinderen een bericht plaatsen over dingen waar ze tegen aan lopen. Men kan hierop reageren vanuit de eigen ervaring. Met ”men” bedoel ik de vrijwilligers, maar ook andere kinderen en/of ouders kunnen reageren. Het is een online forum dat voor iedereen toegankelijk is. Ook ouders of stiefouders die gescheiden zijn kunnen een bericht plaatsen op het forum. Op deze manier kunnen verschillende gevoelens en ervaringen gedeeld worden met elkaar. 

Een vrijwilliger van Villa Pinedo staat klaar voor een kind van gescheiden ouders.
Buddy logo

En tot slot kunnen de kinderen van gescheiden ouders zich aanmelden voor een buddy, zoals dat genoemd wordt. Met die buddy kunnen zij alles bespreken. Het lijkt een op WhatsApp, maar het is een geanonimiseerde app. Het kind wordt een bobby genoemd en de vrijwilliger is dan de buddy. Er kan over alles gesproken worden: huisdieren, vakanties, de scheiding, school. Geen onderwerp is te gek. Ook kunnen bobby’s en buddy’s foto’s sturen via de app. Ik vind het dan ook altijd leuk om mooie plaatjes te sturen of een foto van mijn hondje. 

VRIJWILLIGERS

De vrijwilligers van Villa Pinedo zijn allemaal kinderen van gescheiden ouders. Zo kunnen zij altijd vanuit de eigen ervaring met het kind praten en tips geven. Op dit moment zijn er ruim 450 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de kinderen van gescheiden ouders. Deze vrijwilligers hebben naast de ervaring van de scheiding van de eigen ouders, ook verschillende cursussen en trainingen gevolgd. Met deze ervaringen kunnen wij de kinderen op de aller beste manier ondersteuning bieden. 

Ikzelf ben al drie jaar met alle liefde vrijwilliger Ik ben gestart met reacties geven op het forum en ben doorgegroeid naar senior buddy. Ik ondersteun andere buddy’s in hun gesprekken met de bobby’s. Het gaat dan vaak over situaties waar de vrijwilligers niet goed weten hoe ze het beste kunnen reageren. Of wanneer zich een situatie bij de buddy voordoet waar de vrijwilliger geen ervaring mee heeft. We sparren dan met zijn twee, of met meer, om zo toch de bobby te kunnen helpen met waar hij of zij tegenaan loopt.

“Wij helpen scheidende partners zodat ze zelf in staat zijn om te komen tot de best mogelijke en toekomstgerichte oplossingen voor hun vraagstukken rondom hun scheiding.”